Volgende

Familieopstellingen

Familieopstellingen is een onderdeel van systemisch werk en laat de diepere laag zien van waaruit mensen hun leven vorm geven of met andere woorden hun plek innemen.

Tijdens een familieopstelling brengt iemand een vraag in. Vervolgens kiest de inbrenger representanten uit voor diegene die te maken met de vraag, bijvoorbeeld vader, moeder, broers en zussen en iemand voor de inbrenger zelf. Wanneer de inbrenger deze representanten een plek in de ruimte geeft dan wordt ineens helder welke dynamieken tussen hen afspelen. Bijzonder is dat de representanten zich vaak net zo voelen als degene die ze vertegenwoordigen. Als de opstelling zich ontvouwt wordt ook vaak zichtbaar welke beweging helend werkt. De ervaring leert: Hoe beter contact met de eigen plek, hoe meer ruimte voor acceptatie en vormgeving van het eigen leven.

Mogelijke thema's voor een familieopstelling zijn: Moeizame relaties binnen het gezin / de familie, gevoel van onvermogen om je eigen leven vol te leven, onrust die niet goed te verklaren is en moeilijk grenzen kunnen aangeven.